Friday, April 20, 2012

Mesyuarat Rumah

Semalam baru saja habis mesyuarat rumah. Aku suka sebab semua orang ada. Tapi apa yang aku nak perkatakan di sini ialah apa permasalahan yang bersenggayut di hati masing-masing. Sudah semestinya aku dan ahli rumah yang lain akan merasakan hal yang sama. Maksudnya, kami sendiri ada masalah dan mesti juga ada yang tak puas hati dengan orang lain.

Aku sejujurnya ada masalah dengan mereka dan aku dah bagitahu semalam apa yang aku tak puas hati. Tapi bukan itu yang aku nak cakapkan. Yang aku nak cakapkan ialah aku sayangkan mereka bagaikan adik-beradik aku sendiri. Duduk jauh dari keluarga, tiada siapa yang aku boleh bergantung harap-harap lebih-lebih melainkan pada rakan-rakan serumah sendiri.

Dia orang ini kadang-kadang buat lawak menyakitkan hati, kadang bergurau tak kena tempat dan kadang-kadang manja tak kena waktu. Entahlah, jauh dari keluarga membuatkan aku menyayangi mereka lebih dari seorang kawan, sepeti keluarga. Aku bagai dah meletakkan kepercayaan aku pada mereka.

Aku sedih kot semalam, tak pernah-pernah aku menangis depan mereka, tanpa dapat ditahan-tahan aku ter-menangis depan mereka. Aku pun tak tahu macam mana aku boleh menangis depan meraka sebab aku tak rancang pun nak menangis. Mungkin hal berbangkit mengenai aku suka masak masakan yang glemer, membuatkan aku terfikir dan memberitahu apa yang aku rasakan mengenai masakan glemer.

Aku memang suka masak masakan gelemer. Nak-nak kalau hari itu memang hari jadi aku. Wah ! dah nak touching pulak aku lepas ni. Hendak dijadikan cerita, birthday aku jatuh pada hari sabtu, aku kat rumah. Ada yang balik dan ada yang tak balik. Jadi, engkau boleh membayangkan apa yang aku rasa, birthday, duduk rumah, jauh dari keluarga yang nak raikan birthday kau, even makan sama-sama sekalipun.

Jadi, sedikit pedih dalam hati aku gagahkan juga sebab waktu itu aku memang takkan cembeng pun. Mungkin masakan glemer yang dimaksudkan ialah, birthday aku , aku beli barang-barang sendiri untuk raikan birthday aku. Akau masak sendiri dan aku makan dengan rakan-rakan rumah yang lain. Aku enjoy waktu itu tapi dalam hati ada kekosongan. Macam ada yang tak cukup. Tapi sebenarnya di depan mereka semua aku cuba untuk kuatkan diri aku. Yelah, kena faham juga yang aku ni belajar lagi, kiranya jauh dari keluarga.

Tapi apa pun yang aku nak cakap, macam mana pun mereka, aku tetap sayangkan mereka macam adik-beradik aku sendiri. Tak kisahlah mereka macam mana atau seburuk mana pun mereka, aku hanya berkawan kerana mereka adalah mereka dan bukannya mereka adalah dosa-dosa atau kejahatannya. Tak semua manusia sempurna. Kita semua bukannya malaikat.

Ketahuilah, mengenal mereka ini memang best, belajar dan memahami kehidupan seseorang, kalau aku susah ada orang yang lagi susah dari aku. Aku berbangga dapat berkawan dengan mereka dan mengenali mereka. Semoga kami semua dapat keep in touch walaupun masing-masing dah habis belajar dan tak duduk serumah lagi. Aku memang sayang mereka macam adik-beradik aku sendiri. Kalau dah bergaduh dan bertekak memang dah perkara biasa dah . . . lepas tu baik balik. Sedeh je!

No comments:

Post a Comment

apa kata anda?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...